Beč je grad koji uvek iznova i iznova gradi istorijske, kulturne i umetničke veze. Poznat kao mesto koje je „okupilo“ veliki broj bogatih atrakcija za turiste, sa neprolaznom vrednošću i nenadmašnim istorijskim značajem, glavni grad Austrije pleni i još nečim – odličnim poslasticama, čije arome se pamte i nakom putovanja. 

Domaći kolači, torte, pite, sladoledi i drugi specijalno osmišljeni slatkiši, samo su deo ponude kulinarskih atrakcija u Beču. Stoverene da otope i najčvršća srca i ispune i ukus najzahtevnijih posetilaca, moderne poslastičarnice u Beču stvaraju jedinstvene i raznovrsne kombinacije sastojaka. 

domaci kolaci bec strudla

Poslastičarnice u Beču koje su osvojile srca turista

Najslađe turističke atrakcije u Beču, jesu one koje upravo stvaraju čulo ukusa naglašenim, a užitak u svakom zalogaju slatkiša nenadmašnim – to su poslastičarnice, koje su vrlo rasprostranjene. Danas postoji veliki broj poslastičarnica i ugostiteljskih objekata koji obezbeđuju isprobavanje domaćih kolača, torti i drugih slatkiša. Kao spoj tradicionalnih jela i modernih ukusa turista, nastale su neverovatne kreacije poslastica. 

Poslastičarnica Demel nastala je u 18. veku, i danas je jedno od najprepoznatljivijih objekata za kulinarske specijalitete u domenu slatkiša. Kao mesto sa tradicijom i istorijskim značajem koje je okupljalo aristokrate i njihove porodice, Demel je razvio neverovatno kvalitetnu ponudu domaćih bečkih kolača i poslastica koje se ručno formiraju, seku i zavijaju. Čuvene visoke torte bogate filovima i prekrivene voćem, ono su što se tradicionalno isprobava u ovoj poslastičarnici. 

Gerstner poslastičarnica nešto je mlađa od prethodne i nastala je sredinom 19. veka. Od trenutka nastajanja kao male porodične radnje, do momenta omiljenog mesta kraljevskih i bogatih porodica, prošlo je vrlo malo vremena. I danas je Gerstner poznata poslastičarnica koja pravi vrhunske čokoladne torte, ali i domaće kolače. Omiljeno za svakog turistu jeste isprobavanje specijalnih kolača koji su vrlo hrskavi, preliveni čokoladom i bogati voćem. Pored njih, tradicionalne štrudle sa džemovima i komadima voća osvajaju u samo jednom zalogaju. 

Sacher poslastičarnica krasi centar Beča, kao mesto koje je porodičnim vezama neraskidivo sa čuvenom Demel slatkotekom. Ono što je stanovnicima, ali posebno posetiocima omiljeno jesu čokoladni kolači i medaljoni, koji mogu biti sa kremastim filovima, ili u nešto više čvrstom sastavu. Istovremeno, štrudla sa jabukama kao čuveni austrijski kolač nezaobilazna je poslastica koju turisti prosto moraju da isprobaju.

domaci kolaci u becu sacher

Aida poslastičarnica datira od kraja 19. veka, i priprema veoma ukusne slatkiše, kao spoj nacionalnih i tradicionalnih ukusa, sa modernim sastojcima. Danas postoji blizu 30 ovih poslastičarnica, i njihovi kolači se prave isključivo ručnim tehnikama, kao i filuju i dekorišu. Svaki recept je naravno tajna, dok se zaposleni posebno obučavaju za rad. Dominiraju šareni izgledi kolača sa akcentom na čokoladu, uz upotrebu voća, bombona, preliva i dekorativnih detalja za privlačan izgled. 

Još mesta sa kolačima u Beču

Pored navedenih, u Beču postoji i veliki broj drugih poslastičarnica, kojima je svakako glavni proizvod čuvena štrudla sa voćem, i to prvenstveno jabukom. Cafe Central poslastičarnica dodaje čak i mentu, preliv od kremaste vanile, šlag, sušeno voće i mnogo drugih sastojaka. Od jedne do druge poslastičarnice, ponuda domaćih kolača i torti se umereno razlikuje. 

Domaći kolači u Beču su vrlo rasprostranjeni, posebno u specijalizovanim radnjama – poslastičarnicama, ali i u okviru kafića, restorana i drugih ugostiteljskih objekata. Kvalitetan rad zasniva se na negovanju viševekovne tradicije, kulture i običaja, ali istovremeno i ispunjavanju potreba turista u današnjem vremenu, kada dominiraju jaki, kremasti i što neobičniji ukusi kolača. Ipak, ponuda u Beču sve to ispunjava bez konkurencije.

Slični članci