Prestonica Austrije svojim posetiocima može zaista da ponudi kvalitetan i uvek inovativan sadržaj. Bilo da se radi o čestimi kratkim poslovnim, ili baš turističkim odlascima sa namenom obilaska i upoznavanja najlepših austrijskih predela, ono što se ne zaobilazi jesu ogromni, raskošni i uvek čisto zeleni i sveži parkovi u Beču.

U ovom gradu može se pronaći više stotina parkova – kako namenjenih za šetnju, relaksaciju i uživanje, tako i popularne „vodene“ varijante za fenomenalna iskustva kupanja prilikom visokih letnjih temperatura. Parkovi u Beču imaju kvalitetne zanimljivosti, često se nalaze u okruženju istorijskih i kulturnih znamenitosti, kao i bitnih predstavništava i centara, posebno umetnosti i muzike. 

parkovi u becu

Belvedere park – oaza koja okružuje istoimeni čuveni dvorac

Svetski poznata palata Belvedere – danas oaza galerija, muzeja i sličnih zdanja, koja datira još iz davnog 18. veka, privlači veliki broj turista. Ne samo zbog svojih lepota, sadržaja i ahritektonskog stila prefinjenog baroka i inspiracija francuskih dizajnera, već i zbog parka koji je okružuju. Kada se razmatraju parkovi u Beču, okolina dvorca Belvedere je mesto puno ljbavi, romantike i druželjubivosti. Ispunjen zelenilom, divnim šetalištem i brojnim fontanama, ovaj park u velikom broju izvora definiše se i kao vrt. To je zaslužno, s obzirom da veliki broj inspirativnih biljaka krasi ovu površinu. 

Senzacionalan Prater park – neizostavna zabava za sve generacije

Parkovi u Beču su mnogo više od zelenila, klupa i čistog vazduha, danas su čak i mesta ispunjena zabavom, dobrim provodom, adrenalinom i pozitivnom energijom. Upravo takav je popularni Prater, sačinjen od različitih sadržaja – luna parka, čuvenog „točka“, kao i brojnih drugih predmeta za vožnju i uživanje, kako mladih, tako i svih generacija. Kada su u pitanju parkovi u Beču, Prater je najstariji, zvanično u ovom dizajnu od 1897. godine, dok je u 12. veku bio u vlasništvu ugledne bečke porodice. Danas je otvoren tokom čitave godine, 24 sata dnevno, svaki dan, bez plaćanja ulaza. 

Stadtpark – mesto u centru grada koje odiše svežinom

Parkovi u Beču bogati su čistoćom, plene lepotom i atraktivnošću, čak i kada datiraju nekoliko vekova unazad. Stadtpark predstavlja jednu od glavnih zelenih i cvetnih površina, koje se nalaze u strogom centru grada. Poznat je nadaleko i kao Gradski park, koji od 19. veka, tačnije 1862. godine krasi austrijsku prestonicu. S obzirom na odličnu pozicioniranost, Stadtpark je izbor velikog broja turista, jer iako se nalaze u centru grada, mogu da imaju oazu odmora i komfora prepunu prirode i mirisnih nota. Upravo nedaleko od ovog parka nalaze se i druge, čuvene znamenitosti kao što je spomenik Johanu Štrausu, ali i reka koja prolazi njegovim središnjim delom.  

Palmenhaus – uživanje u čarobnim biljkama i prirodi

Mesto koje se često naziva i vrtom, botaničkom baštom, ali i parkom, jeste Palmenhaus, u nastavku čuvenog Burgartena i palate Šenbrun. Kada se analiziraju parkovi u Beču, za ovaj deo se odvaja posebno mesto, s obzirom da je u pitanju spoj istorije, cvetnih nota i zelenih površina, ali i tradicionalnih staklenika. Palmenhaus je bogat raznovrsnim biljkama, pružajući se na dužini većoj od 100 metara. Temperature se prilagođavaju zelenilu i cveću, dok je sam park, odnosno bašta, podeljena na tri dela, od kojih je jedan središnji. Ovo mesto definitivno mora biti posećeno od strane turista. 

Parkovi u Beču su nezaobilazan deo svakog odlaska u austrijsku prestonicu, što i ne čudi s obzirom da plene lepotom. Mnogo je kvalitetnih sadržaja namenjenih igranju dece, zatim zabavi za mlade, ali i pravih mogućnosti za odmor, mir i užitak u prirodi. 

Slični članci