Beč čini 23 okruga, a sam centar je prvi okrug – Innere Stadt u kojem se nalazi veliki broj znamenitosti.

Hofburg je kompleks imperijalnih palata, gde se danas u jednom delu nalazi zvanična rezidencija predsednika Austrije dok je veći deo u muzejima, parkovima i trgovima.

Jedan od njih je Maria-Therezien-Platz koji povezuje bulevar Bečki ring, sa Muzejskom četvrti. Simetrično, jedna naspram druge, nalaze se dve identične zgrade, sada Prirodnjački muzej i Muzej istorije umetnosti. Sredinu ovog trga krasi statua Marije Tereze i predivno uređen park.

Muzejska četvrt (Museum Quartier) je modernistički uređena i po arhitekturi potpuno drugačiji kvart od ostatka grada. U sklopu četvrti nalazi se veliki broj muzeja, dok u toku leta ovo mesto postaje mesto sastajanja velikog broja mladih ljudi, koji se ovde izležavaju na šarenim ležaljkama.

U sklopu Leopold muzeja nalazi se Leopold kafić sa najlepšom štrudlom od jabuka. Prilikom moje prve posete Beču sam je probala i tog sočnog ukusa jabuka u tradicionalnom testu sam se rado prisetila. Nemaju je u meniju, pa treba pitati konobara. Prvi recept za štrudlu od jabuka potiče iz 1697. godine, čuva se u biblioteci skupštine grada i rukom je napisan.

Stephanplatz je glavni trg u gradu, odakle kreću ulice sa prodavnicama luksuzne garderobe – Graben i Kartner Straße. Naziv je dobio po jednoj od najviših katedrala na svetu, Stephansdom, koja svojom pojavom i grandioznošću zaseni svakog prolaznika. Ovo je mesto sastajanja velikom broju ljudi, kako se ispod trga ukrštaju dve glavne metro linije – U1 i U3 i uvek je ogromna gužva.

Figlmuller je mesto sa najukusnijim bečkim šniclama koje sam ikada pojela. Kada sam pokušala da rezervišem sto, rekli su mi da nemaju slobodno do ponedeljka (a bio je petak), tako da sam rešila da okušam sreću i odem pravo tamo. To je bila ispravna odluka. Kako se ljudi vrlo brzo smenjuju, uz malo strpljenja možete da uživate u bečkoj šnicli koja je veća od tanjira – tanka, sočna, bez žilica. Uz nju odlično ide salata sa matovilcem i krompirom i domaći sok od grožđa. Meni se mnogo dopao i džem od brusnica kao preliv – čak je i moja mama koja ne voli miks slatkog i slanog rekla da je dobra kombinacija.

Hipsterska četvrt Beča – St. Ulrich sa preslatkim second-hand i handmade radnjicama nalazi se u neposrednoj blizini centra. Ovde je lepo izgubiti se u izlozima, grafitima, veganskim radnjicama i galerijama sa dekoracijom za kuću. Najbolju picu u Beču sam jela u Il Sestante restoranu. Pice se peku u peći na drva i moguće je samostalno izabrati sve sastojke. Moja preporuka je pica sa gorgonzolom i kruškom, ili od tradicionalnih – pršuta, čeri i rukola. Začiniti sa maslinovim uljem sa čilijem i čašom belog vina za potpun ugođaj.

Naschmarkt je najpopularnija pijaca u Beču i pruža se u dužini od 1,4km. Pored toga što je bogata raznovrsnim voćem i povrćem, ovde se mogu pronaći tradicionalne austrijske haljine, slatko zapakovani začini, čajevi i drugi suveniri.

Slični članci