1.Dvorac Schönbrunn i ZOO vrt

Najznačnija i najposećenija atrakcija u Beču je dvorac Schönbrunn sa preko dva miliona posetilaca godišnje.

Ova barokna palata pod zaštitom UNESCO-a bila je nekada letnja rezidencija Habzburgovaca, a danas osim što je “magnet” za turiste mesto je i za političke susrete na najvišem nivou. Bogato dekorisane prostorije i fantastična arhitektura čine ga vrlo privlačnim a često ga zovu i Mini Versaj.

Iznad palate na uzvišenju nalazi se Gloriette koji je nekada služio kao sala za prijeme, a danas je pretvoren u kafić. Sa vrha Gloriette-a se može videti kompleks Schönbrunn-a i Beč.

Vrtovi Schönbrunn-a se u toku leta pretvaraju u pozornicu za čuveni Koncert letnje noći Bečke filharmonije, a zimi se tu održava jedan od mnogobrojnih božićnih vašara. Jednu od glavnih atrakcija Schönbrunn-a predstavlja najstariji zoološki vrt na svetu koji potiče iz 1752. godine. On danas predstavlja i savremeni prirodnjački centar koji se bavi očuvanjem prirode i ugroženih vrsta.

2. Prater

Bečki park Prater je nekada bio lovište, a danas se tu nalazi veliki panoramski točak okružen rolerkosterima i drugim zabavnim vožnjama za adrenalinske zavisnike svih uzrasta.

 

U okviru parka ćete pronaći i brojne kafiće i štandove sa hranom i poslasticama, streljanu i muzej voštanih figura Madame Tussauds. Ukoliko novogodišnje praznike provodite u Beču,možda je najbolja ideja da ponoć dočekate baš na panorami sa koje možete posmatrati vatromete koji će obasjavati nebo svuda oko vas.

3. Dvorac Belvedere

Dvorac čine zapravo dve palate – Gornji i Donji Belvedere, a za ovaj dvorac neki tvrde da je najlepša barokna građevina na svetu. Raskošan vrt je prepun skulptura, fontana i vodenih kaskada, a sa gornje palate se osim na vrt pruža prelep pogled na Beč, pa otud i ime ovog dvorca Belvedere (lep pogled). Podignut je u 18. veku kao letnja rezidencija princa i velikog vojskovođe Eugena Savojskog.

Danas je dvorac Belvedere pretvoren u muzej. U gornjoj palati dvorca može se videti najveća kolekcija slikara Gustava Klimta na svetu.

4. Hofburg

Hofburg je kompleks rezidencija moćnog Habzburškog carstva u centru Beča, a nastao je u periodu od 13. do početka 20. veka. Reč je o velikom kompleksu od 240 hiljada kvadrata i 2.600 prostorija sa 19 vrtova. Novi vladari su kroz istoriju proširivali ovaj kompleks tako da sada ima 18 krila, od kojih su mnogi u različitim arhitektonskim stilovima. Najpoznatiji muzeji u okviru Hofburga su: Odaja sa blagom (Schatzkammer), Carski apartmani, Muzej carice Elizabete (Sisi), Nacionalna biblioteka, Etnološki muzej, Efesov muzej, Muzej starih muzičkih instrumenata.

U kompleksu se nalazi i Španska škola jahanja (Spanische Reitschule), poznata po paradnim konjima lipicanerima i tradiciji od 450 godina.

5. Bečka opera i to besplatna

Bečka opera spada u jednu od najčuvenijih u svetu. Novogodišnji koncert u njenoj izvedbi predstavlja spektakl za koji je gotovo nemoguće dobiti basnoslovno skupe karte i koji prenose nacionalne televizije iz celog sveta.

Kako mnogim turistima i zaljubljenicima u kulturu sedenje u njenoj loži predstavlja samo san koji će zauvek ostati nedosanjan, približan užitak u zvucima Rigoleta ili Krcka Oraščića možete dobiti ukoliko sa čašom punča ili kuvanog vina zauzmete neku od stolica postavljenih ispred velikog video bima koji uživo prenosi muzički program Opere tačno ispred zgrade. Ovo improvizovano gledalište postavlja se leti (ako nema kiše) i tokom Adventa i novogodišnjih praznika.

Savet: Ukoliko se pojavite na biletarnici Opere sa zadnje strane zgrade sat vremena pre početka manifestacije možete za nekoliko evra kupiti kartu koja će vam obezbediti da izvođenje gledate sa najviše galerije stojeći.

6. Hundertwasserhaus

Najpoznatija stambena zgrada u Beču delo je ekspresionističkog umetnika Hundertwasser-a, čije je ideje sproveo u delo arhitekta Krawina. Šarena fasada ukrašena je asimetričnim balkonima, drvećem i žbunjem koje raste sa prozora i po krovu i predstavlja potpuno nesvakidašnju zelenu oazu.

Umetnik je smatrao da je moderna arhitektura dosadna i bezdušna i da se moramo približiti prirodi i sjediniti sa njom. Nasuprot zgrade za posetioce je otvoren Hundertwasser Village – konceptualni prostor nastao na mestu nekadašnje fabrike pneumatika. Tu se nalazi maleni trg i nekoliko barova i prodavnica u tipično asimetričnom, šarenom, eko stilu.

7.Božićni vašar ispred Gradske kuće

Ne kaže se bez razloga da je Beč domaćin najlepših božićnih vašara u Evropi. Svake godine za vreme Adventa (koji obuhvata 4 nedelje pre katoličkog Božića) po čitavom gradu se nižu brojni svetlucavi štandovi sa poslasticama, kuvanim vinom i punčom, kobasicama, novogodišnjim ukrasima, suvenirima i poklonima.

Ipak, najveći od svih je božićni market ispred Gradske skupštine. Pored carstava mirisa i ukusa, tu su i muzički koncerti i ogromno klizalište. Atmosfera je uzavrela i vesela i ova manifestacija je stvarno nešto što ne smete propustiti ukoliko posetite Beč krajem novembra i u decembru.

8. Prirodnjački muzej

Nalazi se u kvartu muzeja (Museums Quartier) u kome ćete naići na dve identične zgrade jedna nasuprot drugoj. Prirodnjački muzej je onaj sa statuom slona ispred ulaza. Drugi je Muzej istorije umetnosti i ako slučajno uđete tu, biće vam poprilično teško da pronađete životinje, sve dok ne dođete do tigra na Rubensovom remek-delu „Četiri reke raja“.

9. Šoping u Mariahilfer Straße, Kärtner Straße, Outlet Parndorf, Naschmarkt

Beč je san svih šoping manijaka – bilo da ste ljubitelji visoke mode, komercijalnih robnih marki ili vintage garderobe. U blizini kvarta muzeja proteže se dugačka Mariahilfer Straße u kojoj možete pronaći gotovo sve komercijalne robne marke, kao i mnoštvo restorana i kafića.

Ako ste u potrazi za čuvenim dizajnerima, uputite se u sam centar i Kärtner Straße.

Ukoliko ste ljubitelji kupovine u outlet centrima, topla preporuka je McArturGlenn outlet centar u Parndorfu. Ako ste ljubitelji vintage komada, posetite subotom pijacu Naschmarkt ili obiđite neki od ovde ponuđenih butika.

10. Pivo u 1516

Nijedna poseta nekoj germanskoj zemlji ne može se smatrati u potpunosti uspešnom ukoliko niste popili dobro pivo. Vrlo popularno mesto u samom centru grada predstavlja pivnica 1516 koja služi stvarno odlično craft pivo i super klopu. Gužva je neizbežna, a atmosfera bučna, pabovska.

Slični članci